Două cărți poștale interbelice descoperite într-un lot ieftin luat din târgul de vechituri

Undeva spre finalul anului 2019, cândva prin luna noiembrie dacă nu mă înșel, am făcut o vizită în târgul de vechituri Vitan, din Sectorul 3 din București, fiind în căutarea de cărți poștale românești și bancnote de tot felul. Am ajuns undeva pe la ora 08:00, am plătit un bilet de 4 lei și am început să mă plimb printre sutele de comercianți care începuseră să își expună produsele aflate la vânzare.

Undeva aproape de intrare am pus ochii pe lucrurile pe care le vindeau doi domni de etnie rromă pe o pătură destul de mare. M-au atras, în special, două geamantane pline ochi cu maculatură, lângă care stăteau întinse câteva zeci, poate sute, de cărți poștale și fotografii vechi. Am răscolit puțin în cele două geamantane, însă erau pline doar cu reviste îndoite sau rupte, cărți și ziare mult prea murdare pentru a prezenta vreun interes pentru mine în acea zi.

Însă ceea ce se afla lângă geamantane îmi făcea cu ochiul, așa că am început să iau la mână cărțile poștale și imaginile vechi pentru a-mi face o idee despre ceea ce se afla la vânzare. După ce am răscolit vreo zece minute în câteva sute de ilustrate și fotografii, l-am întrebat pe unul dintre vânzători care e prețul pe care îl dorește pentru toate vederile și imaginile. Mi-a cerut, la prima strigare, 100 de lei pentru toate. Când a văzut că nu m-a prins cu primul preț, le-a lăsat la 50 de lei, iar după ce l-am întrebat dacă mi le dă la 40 de lei a acceptat și le-a îndesat pe toate într-o pungă de plastic.

Le-am pus în rucsac, i-am plătit domnului 40 de lei, i-am mulțumit frumos și am plecat mai departe. Încă mai aveam o grămadă de lucru de analizat în tot târgul de vechituri și chiar am mai cumpărat alte lucruri. În total, în ziua aceea am cheltuit undeva pe la 200 de lei pe diverse lucruri care parcă îmi spuneau să le duc acasă, însă o să mai prezint diverse în alte articole viitoare.

Au trecut sărbătorile de iarnă, iar întregul lot de cărți poștale și fotografii vechi încă nu a fost sortat, așa că mi-am făcut timp pentru asta în prima săptămână din noul an, când încă mai aveam câteva zile de concediu. Din cele aproape 400 de articole regăsite în lot, undeva la 200 sunt cărți poștale diverse, iar restul sunt fotografii mai vechi sau mai noi.

Dintre toate cărțile poștale, două mi s-au părut ceva mai interesante, fiind și primele pe care le-am listat pentru vânzare săptămâna aceasta pe platforma Okazii.ro. Ambele ilustrate sunt interbelice, iar dincolo de imaginile de pe față, care oricum sunt deosebite prin felul lor de a fi, ceea ce este și mai atrăgător este ceea ce se află pe verso. Haide mai bine să le arăt ca să înțelegi despre ce e vorba.

O ilustrată interbelică, sărbători de iarnă, anul 1930

Link de cumpărare pe Okaziicomandă această carte poștală de pe acest link

Prima carte poștală pe care vreau să o prezint este una tematică, dedicată sărbătorilor de iarnă, fiind în același timp și interbelică, adică din perioada dintre cele două Războaie Mondiale. Vederea este una color, cu un peisaj de iarnă pe partea față, iar singurul dezavantaj pe care îl prezintă este lipsa timbrului de pe verso. Am scanat la rezoluție mai mare, cu 300 DPI, pentru a putea fi admirată.

Cartea poștală este fabricată în Franța, însă a fost expediată din Ungaria în România. A fost trimisă către domnișoara profesoară Vasilichia Nicolau, pe strada Mărăști, numărul 9, cel mai probabil din București. Pe verso se găsește un scurt text scris în limba maghiară, fiind datat pe 31 decembrie 1930.

O ilustrată tematică interbelică, coș de flori, 1924

Link de cumpărare pe Okaziicomandă această carte poștală de pe acest link

Cea de-a doua carte poștală pe care vreau să o prezint este tot una tematică, însă dedicată florei, fiind în același timp și interbelică. Ilustrata este tot una color, cu o multitudine de flori aranjate pe o masă, iar dezavantajul major este că nu este întreagă, ci are două colțuri rupte și două afectate de uzura de peste ani. Este scanată la aceeași rezoluție de 300 DPI pentru a putea fi admirată.

Cartea poștală este fabricată în Ungaria, fiind patentată în Statele Unite ale Americii cu numărul de ordine 132.299 și brevetul SGDG. A fost expediată pe 13 ianuarie 1924, iar la destinație a ajuns pe 25 martie 1924. Ilustrata a fost expediată de către familia Spirescu, iar destinatarul este Afrodita Cristescu, de la Școala Nr. 3 de Băieți din Tulcea, de pe strada Mircea Vodă, numărul 55.

Citește mai multe articole despre târguri de vechituri și cărți poștale pe blogul Dorna Watra. Urmărește paginile de Facebook publice Dorna Watra și Iubesc Vatra Dornei și dezbate acest subiect în comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *