Imagini din timpul construcției Cazinoului, hotelului Carol și a Primăriei din Vatra Dornei

Navigam în una din zilele trecute pe Hungaricana, portalul Patrimoniului Cultural Maghiar, și făcând o căutare după termenul Dorna Watra, am dat peste o colecție de imagini vechi din Vatra Dornei, din perioada în care zona era cunoscută ca târgul Dorna Watra, aceasta fiind denumirea zonei în limba germană. Pe lângă aceste fotografii vechi, unele înfățișând chiar primăria din Vatra Dornei, portalul mai are în colecție peste 30 de cărți și ziare în care apar mențiuni pentru micul oraș bucovinean, dar și mai multe hărți militare din Primul Război Mondial.

Printre imaginile din Vatra Dornei am dat de două mai interesante și pe care nu le mai văzusem. Una dintre ele semăna izbitor cu o fotografie din secolul al XIX-lea pe care o am în colecția personală de câțiva ani, de când am găsit-o pe Delcampe și am cumpărat-o pentru 40 de dolari. Așadar, azi discutăm despre una dintre fotografiile descoperite pe Hungaricana și aflăm cum arăta orașul.

Aceasta este cartea poștală despre care vorbim în acest articol, descoperită pe portalul Hungaricana (link către imagine). Conform informațiilor de pe site, cartea poștală este datată cu ziua de 29 octombrie 1907 și se află în colecția The Zemplen Museum din Szerencs, un orășel din Ungaria.

Vatra Dornei, Dorna Watra, Dorna, Dornei, Vatra Dorna, Cazinoul din Vatra Dornei, izvorul Sentinela, hotelul Carol, Primăria din Vatra Dornei

Cu ajutorul unui tool de pe Hungaricana am reușit să apropii și să văd totul în detaliu, rezumându-mă doar la imaginea în sine. Așa arată după ce am apropiat-o cât de mult a fost posibil.

Vatra Dornei, Dorna Watra, Dorna, Dornei, Vatra Dorna, Cazinoul din Vatra Dornei, izvorul Sentinela, hotelul Carol, Primăria din Vatra Dornei

Judecând după faptul că în imagine izvorul Sentinela, Cazinoul și primăria din Vatra Dornei se află în construcție, iar Stabilimentul Balnear pare a fi finalizat, merg pe ideea că imaginea este făcută în anul 1896. Dincolo de asta, izvorul Ioan, de la intrarea în Parcul Municipal, are încă clădirea veche, iar lucrările la noua clădire, cea care există și în zilele noastre ca o componentă a hotelului Maestro, au început în anul 1896. Ceea ce nu poate decât să mă convingă că avem în față una dintre cele mai interesante imagini din Vatra Dornei din câte s-au văzut pe internet până acum.

Îndrăznesc să merg mai departe și să încerc să stabilesc și anotimpul fotografiei. În imagine, clădirea izvorului Sentinela pare a fi aproape de fi finalizată. Datele istorice spun că aceste lucrări au început în primăvara lui 1896 și au fost finalizate în același an. Mergând mai departe și privind pe malul râului Dorna, observăm un număr de șase sălcii, toate bogate în coroană. Doar dacă pun cap la cap aceste informații pot spune că este vorba despre toamna anului 1896. Pe Hungaricana este figurată data de 29 octombrie 1907, ceea ce mă face să cred că este data la care a fost expediată prin poștă din oraș.

Unghiul de fotografiere pentru imagine

Imaginea este realizată, cel mai probabil, de pe una dintre aleile platoului Runc, adică zona verde din dreapta hărții de mai jos, poate chiar de la pavilionul Runc. În anii de glorie ai orașului exista un labirint de cărări și alei care duceau din oraș spre platoul din zonă. Erau punctele de belvedere ale târgului, de unde puteai privi în toate cele trei zări ale așezării: spre zona industrială, zona fostei autogări, spre periferie, actuala zonă a Transilvaniei, și spre parc, actuala zonă turistică a Dornei.

Vatra Dornei, Dorna Watra, Dorna, Dornei, Vatra Dorna, Cazinoul din Vatra Dornei, izvorul Sentinela, hotelul Carol, Primăria din Vatra Dornei

Luând imaginea veche la puricat, putem spune că este realizată dintr-un punct al platoului Runc localizat exact în fața intersecției dintre strada Gării și strada Mihai Eminescu. Mai exact, de undeva din spatele actualului Liceu Teoretic „Ion Luca”, poate chiar de deasupra fostelor mine de practică.

Mai mult de atât, unghiul de fotografiere poate fi stabilit și după înălțimea pe care pare să o indice fotografia. Privind imaginea, pare să fie realizată de la un nivel egal sau puțin mai mare decât vârful turnului Primăriei, ceea ce, personal, mă duce cu gândul că fotograful era plasat undeva în apropierea vechii vile Runc, care în prezent, din păcate, nu mai există.

Străzile din Vatra Dornei în anul 1896

La capitolul drumuri și străzi, vorbind de cele principale, Vatra Dornei le avea cam pe aceleași pe care le are și în ziua de azi, cu foarte mici deosebiri. În imaginea despre care vorbim în acest articol se observă trei drumuri, pe care le-am marcat cu galben pentru a fi mai vizibile.

1. Prima stradă marcată în imagine este cea care ducea din stațiune spre actualul cartier Unirii. La o privire mai atentă, am numărat 22 de locuințe construite în acea zonă. Și câte or mai fi fost și nu se văd în fotografie. Strada nu este exact aceeași care este în prezent, ea fiind amplasată cu câțiva metri mai la stânga spre piața orașului. Ne dăm seama după mărimea curții Stabilimentului Balnear.

Vatra Dornei, Dorna Watra, Dorna, Dornei, Vatra Dorna, Cazinoul din Vatra Dornei, izvorul Sentinela, hotelul Carol, Primăria din Vatra Dornei

2. A doua stradă marcată pe imagine este una dintre cele două drumuri care traversau târgul de la vest la est și care există și în momentul de față pe același amplasament. În anul 1896 aceasta se termina imediat după actualul hotel Carol, însă ceea ce este foarte interesant este că trecea printre hotel și cazino și continua printre casele din acea zonă, mergând spre drumul european de astăzi.

3. A treia stradă din vechea fotografie este actualul centru, adică strada care străbate orașul de la sud la nord, începând de la intrarea în parc, traversând râul Dorna și până la intersecția cu actuala stradă Mihai Eminescu, fosta stradă Regele Ferdinand. Singurul lucru schimbat este podul, care în anul 1896 era construit din lemn, iar în momentul de față este din piatră și beton.

Clădirile aflate în construcție în Vatra Dornei în anul 1896

În anul 1896, Vatra Dornei se afla în perioada de tranziție de la nivelul de târg la cel de stațiune balneară. Primarul din acele timpuri, și anume Vasile Deac, începea imediat după câștigarea fotoliului de conducător al târgului să îl modernizeze și să îl transforme într-o destinație potrivită pentru oamenii din vest, mai ales pentru austrieci, germani, francezi și maghiari.

Încă de când a acceptat funcția de primar al zonei, Vasile Deac și-a făcut un crez din dorința de a transforma târgul Vatra Dornei într-o stațiune balneoclimaterică de nivel european.

Vatra Dornei, Dorna Watra, Dorna, Dornei, Vatra Dorna, Cazinoul din Vatra Dornei, izvorul Sentinela, hotelul Carol, Primăria din Vatra Dornei

Marcată cu 1 este clădirea Stabilimentului Balnear, care era aproape finalizată, așa că nu o să vorbim despre ea, însă o să răsfoim istoria celorlalte clădiri marcate în imagine. Cu 2 avem clădirea primăriei, denumită în acele timpuri Palatul Comunal. Cu 3 avem marcată clădirea hotelului Carol, care de abia își ridica fundația în anul 1896. Cu 4 avem marcat Cazinoul, în timp ce cu 5 avem scoasă în evidență clădirea izvorului Sentinela.

Primăria din Vatra Dornei în anul 1896

Construcția Palatului Comunal din Vatra Dornei are o amplă poveste în spate, pe care o vom aborda însă într-un articol viitor, iar aici vom trece în revistă doar detalii la obiect. Construcția clădirii a început în ultimul semestru al anului 1895, stabilindu-se încă de pe atunci și termenul de predare la cheie a Primăriei, și anume în luna septembrie 1897.

Pentru ca lucrările să se desfășoare în cea mai deplină ordine, iar terenul pe care urma să se ridice clădirea Palatului Comunal de la Dorna să fie pregătit, primarul Vasile Deac a hotărât restrângerea suprafeței pieței de zarzavaturi din centrul târgului. Mai mult de atât, primarul a făcut o vizită de documentare la Florența, în Italia, acolo unde a prospectat, alături de arhitectul Paul Brang, posibilitățile de recrutare a forței de muncă specializată în construcții monumentale.

Vatra Dornei, Dorna Watra, Dorna, Dornei, Vatra Dorna, Cazinoul din Vatra Dornei, izvorul Sentinela, hotelul Carol, Primăria din Vatra Dornei

Primarul a reușit să se înțeleagă cu o breaslă de profil din Florența, iar patronul acesteia se angaja să trimită la Vatra Dornei un meșter în astfel de construcții. În primăvara anului 1891, pe cheltuiala Primăriei, a sosit la Dorna respectivul meșter pentru a se stabili detaliile exacte de începere a lucrărilor, printre care s-au numărat și asigurarea hranei pentru muncitori, asigurarea cazării și modul de conlucrare cu Primăria din Vatra Dornei.

Dincolo de detaliile construcției, lucrările s-au finalizat la termen, adică în septembrie 1897, noua clădire a primăriei fiind inaugurată cu un fast moderat. Sfințirea s-a realizat cu ajutorul unui sobor format din șase preoți, iar marcarea evenimentului a fost realizată prin evoluția Corului Poporenilor și a formației de dansuri populare, dar și printr-un scurt moment artistic susținut de elevii școlii primare.

În bucățica de imagine în care apare noua primărie a târgului se poate observa că lucrările sunt în curs, în special cele de la turnul dinspre est. Schelele de lucru ale italienilor erau aceleași ca și cele folosite de români. Arhitectura pe care a primit-o clădirea la începuturi este aceeași pe care o putem admira și în zilele noastre, cu mici excepții.

Lucrările la hotelul Carol de abia începeau

La începutul articolului am aproximat că imaginea veche despre care vorbim astăzi a fost realizată undeva în vara sau toamna anului 1896, ceea ce mă duce cu gândul la faptul că informațiile existente despre Hotelul I sau Vila Parc, adică actualul hotel Carol, sunt, într-o oarecare măsură, greșite.

Informațiile publicate de Petru Țăranu în volumul „Memoria Dornelor”, partea a treia, publicat la Editura Biblioteca Bucovinei, spun că această clădire a fost finalizată în anul 1896, tocmai anul în care fotografia noastră a fost realizată, însă stadiul real al lucrărilor se observă foarte clar.

Vatra Dornei, Dorna Watra, Dorna, Dornei, Vatra Dorna, Cazinoul din Vatra Dornei, izvorul Sentinela, hotelul Carol, Primăria din Vatra Dornei

Oricum ar fi, în imaginea noastră se observă că lucrările la Hotelul I se află de abia la început, trecându-se de realizarea fundației, după câte se vede. Se observă, de asemenea, că schela destinată muncitorilor se află și ea la început, fiind ridicați în picioare doar buștenii principali.

Dincolo de aceste detalii desprinse din imaginea noastră, Vila Parc „a fost ridicată din necesitatea creării condițiilor corespunzătoare de cazare a persoanelor simandicoase. Așa se explică de ce vila a fost construită din cărămidă și în imediata apropiere a cazinoului și a stabilimentelor balneare”.

Izvorul Sentinela era și el în construcție

Clădirea Izvorului Sentinela, din viitoarea curte a Cazinoului dornean, se afla și ea în construcție în vara lui 1896, după cum se și vede în fotografia noastră. Lucrările au început în primăvara lui 1896 și au fost finalizate în toamna aceluiași an. În imagine putem observa că lucrările se realizau pe două nivele în același timp, la camera de deasupra izvorului și la turn.

La început, clădirea a fost cunoscută ca și Izvorul Falkenhein, datorită ministrului Agriculturii în Guvernul Imperial, contele Falkenhein, cel care a introdus spre aprobare la Curtea Imperială prima variantă a documentației privind dezvoltarea băilor din Vatra Dornei.

Se lucra și la Cazinoul din Vatra Dornei

Cea mai importantă clădire a stațiunii balneoclimaterice pe care o avea în minte primarul Vasile Deac, și anume Cazinoul, se afla și ea în construcție în vara anului 1896. Marcată cu cifra 1 pe imaginea următoare, clădirea avea ridicat parterul și se lucra la primul etaj.

Vatra Dornei, Dorna Watra, Dorna, Dornei, Vatra Dorna, Cazinoul din Vatra Dornei, izvorul Sentinela, hotelul Carol, Primăria din Vatra Dornei

Asta înseamnă că și subsolul era deja început, iar lucrările par să fie destul de avansate în vara lui 1896, având în vedere că lucrările au început în același an. Acestea au fost încheiate doi ani mai târziu, în 1898, finanțarea fiind asigurată din resursele Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina, la ordinele împăratului Franz Joseph.

Alte detalii despre care merită vorbit

La nivelul altor detalii prezentate în vechea fotografie ar fi multe de discutat, însă le voi trece în revistă doar, iar în alte articole le vom aprofunda așa cum este corect.

1. Marcată cu 2 este vechea clădire a Izvorului Ioan, construită în anul 1828, cu rolul de a proteja izvorul de apă minerală. Construită în întregime din lemn, în formă de cerc, cu ferestre de jur împrejur și cu o singură intrare, avea un acoperiș din draniță și câteva bănci în exterior. Clădirea a fost pusă la pământ în 1896 și construită alta încăpătoare, care există și acum în componența hotelului Maestro.

2. Podul de peste râul Dorna arată așa cum nu mă așteptam nici eu. Construit simplu, doar din lemn, avea scopul de a lega cele două maluri ale râului între ele și de a permite traversarea lui cu carele și căruțele. Construit din necesitatea de a transporta materialele de construcție necesare noilor clădiri ale târgului, acesta a rezistat doar câțiva ani, fiind construit altul după anul 1900.

3. Fotografia prezintă cea mai veche și mai detaliată componență a centrului Dornei. Putem număra cu exactitate numărul clădirilor și afla câte dintre ele au rezistat până în ziua de azi.

4. Vechea fotografie ne prezintă și o imagine clară a cum arăta piața și târgul din Vatra Dornei în acele vremuri, fiind pe atunci localizat pe terenul unde astăzi se află Primăria din Vatra Dornei și Casa de Cultură, dar și Judecătoria și multe dintre clădirile de pe strada Gării.

Citește mai multe articole despre clădirile din Vatra Dornei pe blogul Dorna Watra. Urmărește paginile de Facebook publice Dorna Watra și Iubesc Vatra Dornei și dezbate acest subiect în comentarii.

2 comentarii publicate

  1. Fotografia care subliniază viitoarele străzi este incorectă. Mai precis acolo unde scrie 2 nu există o stradă perpendiculară, dar ceva mai încolo în dreapta, după hotel Caroly, da!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *