Mașini vechi descoperite pe străzile orașului Vatra Dornei (episodul 1)

Undeva prin anul 2010 am început să fotografiez mașini vechi pe care le găseam pe străzile orașului Vatra Dornei și pe care le-am păstrat într-o arhivă personală dedicată. De-a lungul timpului s-a transformat într-o colecție de peste 200 de automobile clasice descoperite pe stradă atât la Vatra Dornei, cât și prin localitățile din jur, iar mai nou prin București.

Iar acum cred că este vremea să iau fiecare model din acele mașini vechi și să le public sub forma unei serii de articole pe acest subiect. Așadar, astăzi începem cu primul episod din „Mașini vechi descoperite pe străzile orașului Vatra Dornei”, care se va extinde, în timp, și la alte orașe din țară.

Pornim la drum cu o Lada 1200 Sedan, descoperită în anul 2010 pe strada Băii din Vatra Dornei, cea care face legătura între strada Dornelor și strada Mihai Eminescu, adică între varianta orașului și strada pe care se află vechea Școală Generală Nr. 4, hanul domnesc și Templul Evreiesc.

Lada 1200 Sedan, Vatra Dornei, mașini vechi

Lada 1200 Sedan, Vatra Dornei, mașini vechi

Lada 1200 Sedan este un model fabricat între anii 1970 şi 1984, în patru uşi, dotată cu un motor de 61 CP. Viteza maximă poate ajunge la 135 km/h, cu un consum de 11 litri la suta de kilometri în oraş şi 7,5 litri la sută în afara oraşului. Motorul este în patru cilindri și cu câte două supape pe fiecare. Micul vehicul funcţiona cu combustibil de tip A-92.

Are număr de București, ceea ce mă face să cred că nu aparține vreunui localnic, însă trebuie să mărturisesc că în timpul liceului o vedeam aproape zi de zi parcată în același loc în care a fost și descoperită. Iarna era acoperită cu o prelată, însă la vreme de ploaie sau furtună stătea descoperită, iar în timp a îmbătrânit. Nu am mai verificat, însă este posibil ca și acum să se afle în același loc.

Trecem mai departe și descoperim un frumos Fiat 1800, găsită pe strada Schitului undeva prin anul 2011. Strada pleacă din sensul giratoriu de la Unicarm și urcă spre Foresta. Mașina stătea liniștită în curtea hotelului Iris, fiind deținută de proprietarul locației.

*completare venită din partea lui Taki Huiazi: autoturismul Fiat 1800 este deținut de Dumitru Bosancu, iar anterior a aparținut doctorului Antonescu din Vatra Dornei.

Fiat 1800, Vatra Dornei, mașini vechi

Mașina este atât de cunoscută în Vatra Dornei încât pe oricine ai întreba va şti să îţi spună unde o poţi găsi şi admira. Din câte ştiu, aparţine unui doctor, iar oricât de mult ai vrea să nu recunoşti, nu ai cum să nu spui că este superbă. Cât de atent este restaurată, ce alb frumos, ce forme.

Motorul unui Fiat 1800 este de 1.800 centimetri cubi, cu 6 cilindri aşezaţi în linie dreaptă, 95 de cai putere şi carburator în dublu-corp. De menţionat este faptul că un astfel de model beneficia doar de cutie manuală în patru trepte, cea automată fiind disponibilă exclusiv prin comandă specială. În vremurile în care maşina a fost adusă şi în România de IDMS, aceasta costa 90.000 lei.

Unii spun că în România ar mai exista doar 100 de modele, o cifră interesantă dacă este să ne raportăm la întreaga lume. La o viteză maximă de 150 km/h nu avem cum să nu o considerăm o frumusețe. Au contribuit cu informații utile prietenii de la SimplyBucharest şi cei de la Fiat Fan.

Trecem mai departe și ajungem la ultima mașină veche pe care o discutăm astăzi. Este vorba de un Audi 80 CD, prins într-o fotografie undeva pe Valea Bancului, un sat mic din comuna Coșna, la 14 kilometri distanță spre vest de Vatra Dornei, undeva prin anul 2014, dacă mai țin bine minte.

mașini vechi, Coșna, Vatra Dornei, Audi 80 CD

Modelul ăsta era la modă chiar şi în anii 2000, cu toate că era produs încă din anul 1984. Țin minte că unul dintre vecinii mei avea unul în curte acum mulți ani, dar a sfârșit la depozitul de fier vechi într-un final, iar cu banii obținuți și alte fonduri a cumpărat o Dacia Logan nou-nouță.

Citește mai multe articole despre transporturi pe blogul Dorna Watra. Urmărește paginile de Facebook publice Dorna Watra și Iubesc Vatra Dornei și dezbate acest subiect în comentarii.

2 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *