Templul Evreiesc, afișat pe o ilustrată din anul 1912 (ID: IMG-0013 și IMG-0015)

Avem în față o carte poștală realizată și pusă la vânzare în anul 1912, cel mai probabil de către una dintre firmele austriece care se ocupau cu ilustratele pe teritoriul Bucovinei de la începutul anilor 1900. În imaginea de pe fața cărții poștale apare Templul Evreiesc din Vatra Dornei, un lăcaș de cult important pentru comunitatea evreilor din România și nu numai.

Această carte poștală a fost scoasă la vânzare de către Galeria Savaria din Ungaria pe 27 martie 2019, iar în momentul de față este listată cu un preț de aproape 150 de dolari.

Dorna Watra, Bad Dorna, Vatra Dornei, cărți poștale din Vatra Dornei, cărți poștale din Suceava, Cazino din Vatra Dornei, hotel Carol din Vatra Dornei, templul din Vatra Dornei

În continuare putem admira o altă versiune a cărții poștale, probabil din aceeași perioadă, și anume anii 1910-1920, însă cu mai multe inscripții pe partea față a ilustratei. Nici la această carte poștală nu avem disponibilă partea verso, fapt pentru care nu știm de către cine a fost produsă.

Cartea poștală folosește aceeași imagine ca cea de mai sus (ID: IMG-0013), însă cu o altă coloristică, dar și cu alte inscripții pe partea față. În colțul din stânga sus putem vedea „Gruss aus Bad Dorna”, dar și „Sălutări din Vatra Dornei”, iar în colțul din dreapta sus putem citi „Isral. Tempel – Templul Jidovăsc”.

Ilustrata a fost pusă în vânzare pe 18 octombrie 2019 pe site-ul Delcampe, fiind vândută de casa de licitații Darabanth Auction House din Budapesta, Ungaria. Cartea poștală este listată pentru 30 de zile la un preț de pornire de aproape 35 de euro, ceva mai mare decât prețul real.

Dorna Watra, Bad Dorna, Vatra Dornei, cărți poștale din Vatra Dornei, cărți poștale din Suceava, Cazino din Vatra Dornei, hotel Carol din Vatra Dornei, templul din Vatra Dornei

Localitate și județ: Vatra Dornei, Suceava
Categorie: Religie și spiritualitate, clădiri
Locație: strada Mihai Eminescu
Datare: circa anii 1910-1920
Sursă: Galeria Savaria (galeriasavaria.hu) și Darabanth Auction House (darabanth.com)
ID de arhivă: IMG-0013 și IMG-0015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *